Kmetija Jamšek
Z EURO ključem lahko kupite mleko, steklenico in plastenko na vseh naših mlekomatih, kjer si na ključek naložite tudi dobroimetje.

EURO ključ 50 L -za zveste stranke 20 % popust

Kako do EURO ključa:
BTC Tržnica: Cvetličarna Cvetje Moj(ob mlekomatu)
Petrol Celovška: na bencinski črpalki
Petrol Šmartinska: na bencinski črpalki
Ruski car: Fotokopirnica Adamič (1. nadstropje trgovskega centra Tuš pri Ruskem carju)
Kamnik - Bakovnik: Kiosk ÄŒevljar (ob mlekomatu) ali 041 895 643
Moste: Trgovina TUŠ Moste, Kmetija Jamšek( Moste ob cerkvi) ali 041 895 643
PRIROÄŒNO !

400 letna tradicija Kmetije Jamšek

Kmetija Jamšek, ki se ji po domače reče Pri Žerovcu, mnogi Kamničani in okoličani jo tudi dobro poznajo, je že več let vključena v integrirano pridelavo (naravi prijazen način kmetovanja brez uporabe gensko spremenjenih organizmov) in se ukvarja s prirejo mleka. Vso krmo za živali pridelajo na integriran način, mlada živina pa se pase v kamniških hribih. Dobro počutje živali in kvalitetna krma zagotavljajo odlično kvaliteto mleka, kar potrjujejo redne kontrole in analize.

Kot pravijo Jamškovi, na kmetiji sta zaposlena Martin in Nada, pomagajo pa še starši, Nadina sestra, nečak ter sinova 12-letni Andraž in 10-letni Sebastjan, vzrejajo krave črnobele pasme, katerih mleko vsebuje manj mlečne mašÄobe od ostalih pasem in je odličnega okusa.O zgodovini kmetije Jamšek

Na kmetiji Jamšek, v Mostah pri Komendi, sta Nada in Martin začela leta 1997 skupaj kmetovati za novo tisočletje, ponosna, da nadaljujeta v okrilju tradicije in mogočnih Kamniških planin.

Kraj že dolgo živi iz roda v rod, saj se prvič omenja že v 13. stoletju in cerkvica sv. Boštjana, ki je pet korakov stran od domačije, ima še dobro ohranjeno gotsko rebrovje in freske iz 16. stoletja. Nekaj domačinov še ve, da so kraju nekoč rekli Prikla, kar je prišlo iz nemške besede za mostič, ker je bilo treba premošÄati dve strugi: TunjšÄico, ki se izliva v Pšato. Ker je pred tristo petdesetimi leti domača hčerka dobila moža iz oddaljenih Žirov, se od tedaj kmetiji po domače reče pri Žerovcu. Značilno za kmetijo je, da že skoraj štiristo let vsako drugo generacijo pride ženin po roko domače hčerke in potem na njenem domu skupaj kmetujeta.

Nada Jamšek se deda Antona Zarnika, ki je bil rojen konec 19. stoletja, še dobro spominja. Priženil se je iz sosednje vasi, bil je bajtarski sin in izučen čevljar. Dobil je edino hčer za ženo. Radoveden in prožnega duha je za pet let odšel v Ameriko kopat zlato in se vrnil še bolj napreden in razgledan. Do konca življenja je bil ponosen na svojo izkušnjo tam čez lužo. Njegov najmlajši sin Andrej, zadnji od osmih otrok, Nadin oče, je začel samostojno kmetovati v najtežjih letih po drugi svetovni vojni, ko je nastopila velika kriza slovenskega kmetijstva, vendar je kmetijo ohranil in še dogradil jo je. V zakonu z ženo Katarino, ki se je primožila iz kmetije v Komendi, kjer so preudarno sledili novitetam, so se rodili trije otroci. Andrej in Katarina sta postavila novo hišo, obnovila in dogradila domačijo. Ko je oče zbolel, se je za kmetovanje odločila najmlajša Nada. Kmetija je šla kljub različnim problemom v korak s časom.

Martin Jamšek je prišel na kmetijo leta 1997, rodil se je v kmečki družini z osmimi otroki nedaleč stran v Bukovici pri Vodicah. Mlada družina ima dva sinova in vsi z veseljem kmetujejo pod okriljem Kamniških planin.

pisateljica Meta Kušar

© Kmetija Jamšek, Moste pri Komendi
Oblikovanje in izvedba: TA2TO/Fotokabina
November 2009